Statens Museum for Kunst(SMK) har sammen med Thisted Kommune i de senere år arbejdet på at etablere en afdeling af SMK i Thy og revitalisere Doverodde Købmandsgård.
Ambitionen er, at den gamle gård skal danne ramme for et konkret og hverdagsligt fællesskab mellem meget forskelligartede aktører fra civilsamfund, stat og kommune, hvor skabes en spændende ny samlet destination for natur, menneske og kunst. Her kan man både komme tættere på naturen og kunsten.
Stedet skal fungere som et hverdagsligt samlingssted lokalt og som besøgsmål for natur- og kulturturister. Doverodde Købmandsgård skal fungere som et nytænkende gøre- og refleksionsrum, der gennem et væld af forskelligartede aktiviteter øger kunst-, krops- og naturdannelsen hos børn og voksne.
Historik
Statens Museum for Kunst (SMK) indgik i 2018 en samarbejdsaftale med Thisted Kommune om etablering af en fuldgyldig filial af SMK på Doverodde Købmandsgård. For at kunne etablere en moderne filial kræver det, at pakhuset på Doverodde Købmandsgård istandsættes til et niveau, der lever op til de internationale museumskrav. Ideen er, at filialen skal kunne bruges helt ligeværdigt med hovedmuseet i København. Samtidig er der behov for, at også Doverodde Købmandsgård med administration, fælleslokaler, cafe og ikke mindst natur- og friluftsfaciliteterne indgår i renoveringen, således at projektet hænger sammen både i indhold og rammer.
SMK modtog en midlertidig bevilling på Finansloven til drift og projektmodning af SMK Thy i perioden 2018-21 på 1,5 millioner kr. årligt, og fra 2022 modtager en permanent Finanslovsbevilling til SMK Thy på 3,7 millioner årligt.
I 2021 lykkedes det af finde finansiering til projektet. Thisted Kommune bevilgede 14,8 mio. kr., og A. P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal (APMF) donerede op til 37,5 mio. kr., hvilket betød, at vi kunne igangsætte projektet med en arkitektkonkurrence.
I arbejdet med konkurrenceprogrammet blev det klart, at natur-, frilufts- og foreningsdelen var afgørende i projektet. På initiativ fra Interessegruppen omkring Doverodde Købmandsgård, der består af en lang række foreninger og interessenter i området, gennemførte DGI en potentialeanalyse af Doverodde. Analysen blev finansieret af Thisted Kommune. Her blev det tydeligt, at der var grobund for at fastholde og yderligere prioritere projektets natur- og friluft- og fællesskabsaktiviteter. Vi valgte derfor at arbejde videre med disse funktioner, selv om økonomien måske ville blive udfordret.
Det blev ligeledes aftalt, at Cold Hawaii Inland spottet for kajak skulle inkluderes i konkurrenceprogrammet for at sikre helhed og samspil. Og endelig blev det besluttet, at bearbejdningen af den markante korn- og foderstofsilo fra 1960’erne, der står midt i købmandsgården, også skulle indgå i konkurrencen for at sikre, at denne blev indtænkt i den samlede helhed. Igen velvidende, at realiseringen ville være afhængig af, at projektet kunne tilføres flere midler i en senere etape.
Vinderen af arkitektkonkurrencen var Reiulf Ramstad Arkitekter (RRA). RRA er kendt for at skabe arkitektur, der er tæt forbundet til naturen, og som tager afsæt i det omkringliggende miljø og de kulturelle rammer og kendt fra Kornets Hus i Vendsyssel. De er optaget af bæredygtighed, og de arbejder for at designe bygninger, der kan tilpasse sig fremtiden og overleve i kraft af deres kvalitet, fleksibilitet og stærke relation til omgivelserne. Deres vinderforslag levede op til deres ry, og de løste SMK-kravene på overbevisende og original vis – men udmærkede sig i særdeleshed ved deres løsning af landskabs- og naturfunktionerne samt siloen.
RRA foreslog at etablere en decideret Naturlandsby, der rummede alle de natur- frilufts- og fællesskabsfunktioner, der var efterspurgt i konkurrenceprogrammet, samtidig løftede de funktionerne således, at de også fungerer som flotte og letforståelige signaturbygninger i naturlige materialer, der passer smukt ind i kultur- og naturmiljøet i Doverodde.
Derudover afleverede de et overbevisende bud på gentænkning af siloen, som det oplagte samlende element og vartegn for projektet: hvor kunst og natur mødes i en markant kunstinstallation af højeste kvalitet, der direkte viser koblingen mellem de to ben: natur og kultur.
Projektet var fra staten opdelt i 2 dele: SMK-delen og Thisted Kommune-delen. Projektet blev efter konkurrencen yderligere etapeinddelt med henblik på at muliggøre ekstern finansiering og realisering af det samlede projekt over tid. Dette finansieringsarbejde pågår pt.
Projektet ledes af en styregruppe bestående af Borgmester for Thisted Kommune, Niels Jørgen Pedersen, og direktør for SMK, Mikkel Bogh samt repræsentant fra APMF, Niels Friis.
Tidsplan
Projektet udføres i 2 spor med hvert sit udbud. Pakhuset i en del. Naturlandsbyen m.m. i en anden del.
Pakhusdelens tidsplan i overskrifter:
Projektering frem til primo 2023
EU-udbud juni-ultimo oktober 2023
SMK Udførelse november 2023-februar 2025
Indflytning og klargøring af 1. udstilling marts-juni 2025
Åbning juni 2025
Naturlandsbyen m.v. tidsplan i overskrifter:
Finansiering pågår
Projektering frem til medio2024
EU-udbud 2. oktober 2023-27. februar 2024
Udførelse frem til medio 2025
Åbning juni 2025.
På udvalgsmødet vil Sundhed, Kultur og Fritid konkretisere projektet yderligere.