Historik
I december 2021 besluttede Børne- og Familieudvalget, at igangsætte en analyse af svømme- og vandkulturområdet i Thisted Kommune. Baggrunden er, at Thisted Svømmeklub den 25. september 2020 ansøgte Børne- og Familieudvalget om økonomisk støtte til dækning af konsulentomkostninger til udarbejdelsen af en forundersøgelse omkring muligheden for at etablere et udendørs 50 meter bassin ved Thyhallen. Børne- og Familieudvalget besluttede, at forvaltningen skulle arbejde videre med projektet i samarbejde med Thisted Svømmeklub. I forlængelse af svømmeklubbens ansøgning og efterfølgende dialog med Thisted Svømmeklub besluttede Børne- og Familieforvaltningen, at der skulle udarbejdes en analyse af svømmefaciliteter i Thisted Kommune. På den baggrund blev der indgået en aftale med Idrættens Analyseinstitut (Idan) om at udføre en analyse af vandfaciliteterne i Thisted Kommune.
Formål med analysen og dataindsamling
Formålet med analysen er at få overblik over svømmeområdet i Thisted Kommune med fokus på borgersammensætning, svømmevaner, faciliteter, brug/booking og brugeroplevelse. Ligeledes er formålet at afdække lokale potentialer i Thisted Kommunes eksisterende og evt. fremtidige faciliteter samt undersøge behovet for en ny incitamentsmodel.
Idan har for at belyse ovenstående indsamlet data fra december 2021 til marts 2022. Der er foretaget en analyse af eksisterende data, herunder bookingdata. Idan har besøgt alle anlæg og der er lavet interviews med ledere/halinspektører i anlæggene. Brugere er ligeledes interviewet. Desuden er der foretaget en manuel optælling af aktivitet i Thy Hallen i uge 6 og uge 8. Analysens resultater blev fremlagt for alle interesserede, herunder foreninger og haller, på en workshop den 5. april 2022. Alle anlæggene modtog, forud for mødet, de indleverede data og har haft mulighed for at præcisere og faktatjekke data. Alle aktører på workshoppen har haft mulighed for at give feedback og komme med input. Analysen bygger således på solide data og en inddragende proces.
Scenarier på baggrund af analysen
Med afsæt i analyse og input har Idan opstillet scenarier, som kan indgå i den fremtidige udvikling af vandfaciliteter i Thisted Kommune.
Scenarierne er samlet i tre spor:
- Drift af svømmeanlæg / svømmeanlæggenes brug
- Økonomiske incitamenter
- Perspektiver for nye svømmefaciliteter
Scenarierne udfoldes kort herunder og kan læses i sin fulde længe i rapporten.
Drift af svømmeanlæg/svømmeanlæggets brug:
Analysen af svømmehalsfaciliteterne viser, at sammenlignet med landsgennemsnittet, er der god facilitetsdækning i Thisted Kommune. Andelen af svømmere i Thisted Kommune er gennemsnitlig, men der er færre foreningssvømmere. Analysen viser også, at der er forskel på anlæggenes brug, når det gælder omfanget af bookinger, og at der i alle anlæg er potentiale for flere timer med aktivitet. Desuden viser undersøgelsen af den faktiske benyttelse af Thy Hallen, at der i store dele af åbningstiden er relativt få brugere. Den gennemsnitlige svømmedeltagelse, god facilitetsdækning og relativt lave bookingprocent gør, at det ifølge Idan burde være muligt at have flere aktivitetstimer og opfylde arrangørernes og borgeres behov for vandtid.
Som input til hvordan benyttelsen af de fire eksisterende anlæg kan øges peger Idan på en række mulige indsatser:
- Ansættelse af medarbejder med ansvar for aktiviteterne kan øge aktiviteterne. Det kan være en medarbejder, der arbejder på tværs af anlæg og med tilknytning til de organiserede brugere, f.eks. foreninger. Fokus i aktivitetsudviklingen kan med fordel være på at sikre en bred palette af aktiviteter til folk i forskellige aldersgrupper og erfaring med aktiviteter i vand.
- I de større kommunale svømmeanlæg, særligt i Thy Hallen, er der potentiale for at have flere forskellige organiseringsregi samlet på samme tid (f.eks. foreninger og offentlig svømning).
- Der er et potentiale i at betragte anlæggene som en helhed, der tilsammen kan sikre et bredt udbud af tilbud. De fire anlæg kan i den henseende betragtes som forskellige former for tilbud, som det fremadrettet kan være relevant at betone endnu mere. Dette kan også kaldes "svømmehalsprofiler".
- For de selvejende er der potentiale i at arbejde med at fremme den offentlige svømning, mens der i de to store kommunale haller er potentiale for at arbejde mere med at tiltrække familier og flere aldersgrupper samt flere hold på tværs af aldersgrupper.
For at kunne følge udviklingen fremover anbefaler Idan desuden en mere systematiseret tilgang til brugen af data i forhold til antallet af solgte billetter, booking timer (fordelt på organiseringsregi) samt økonomiske nøgletal. Et sådan overblik over status i de fire svømmeanlæg kan bruges i den løbende tilpasning af drift, aktiviteter og programmer i anlæggene fremover.
Økonomiske incitamenter:
Analysen, som har afsæt i isolerede økonomiske incitamenter, viser, at der er blandede økonomiske incitamenter for anlæggene, hvilket beror på deres ejerform. Det vil derfor være hensigtsmæssigt at se på, hvordan der i anlæggene kan skabes sammenhæng mellem anlæggenes brug og deres tilskud.
Selvejende anlæg:
Det er relevant at se på aftalerne, der fastsætter tilskuddene for foreninger og folkeskolers brug af anlæggene. Det kan overvejes, om tilskuddet er det rette.
Det er også relevant at forholde sig til forholdet mellem offentlig åbningstid og foreningstid/udlejning. Som det er nu, skal der være mange brugere i den offentlige åbningstid, før det giver samme indtægt som udlejning af en time til en forening. Det kan have den betydning, at der er få timer med offentlig åbent.
Kommunale anlæg:
De kommunale svømmeanlæg modtager driftstilskud fra kommunen, som giver foreninger og folkeskoler ret til at bruge anlægget. Dette betyder at anlægget ikke har økonomisk incitament for forenings- og folkeskolesvømning, fordi det tager tid fra anden udlejning eller offentlig åbningstid, hvor hallen genererer indtægter.
Perspektiver for nye svømmefaciliteter:
I forhold til etablering af eventuelle nye faciliteter udfolder Idan to scenarier.
Varmtvandsbassin i Thy Hallen:
Der findes i Thy Hallen allerede et varmtvandsbassin (terapibassin), men placeringen af det nye Center for Sundhed kan gøre det relevant at opprioritere denne dimension. Blandt andet fordi, at der kommer markant flere borgere over 70 år frem til 2035, og der vil formentlig komme et øget behov for forskellige former for behandlingsforløb i varmtvandsbassiner. Et ekstra bassin vil kunne imødekomme øget efterspørgsel og brug i sundhedsøjemed. Et varmtvandsbassin vil også kunne etableres, så det giver mulighed for mere wellness-orienterede tilbud og målrettes familier med mindre børn, som kræver varme bassiner.
50 meter bassin i Thy Hallen:
Denne undersøgelse er blandt andet foranlediget af et ønske fra Thisted Svømmeklub om et 50 meter bassin i Thy Hallen. Idan anslår, at der aktuelt er op til 60-80 elitemedlemmer, som har behov for et 50 meter bassin. Idan udfolder hvordan et 50 meter bassin, alt efter hvordan det etableres, kan komme flere brugere til gavn. Social, Sundhed og Kultur bemærker, at der med de nuværende faciliteter er et uudnyttet potentiale for mere vandtid til skoler, foreninger og offentlige brugere. Gruppen af elitesvømmere er lille i forhold til udgifterne til etablering og efterfølgende drift af et 50 meter bassin. Social, Sundhed og Kultur anbefaler derfor, at der undersøges andre muligheder for at understøtte talent- og elitesvømmere i Thisted Kommune.
Social, Sundhed og Kultur foreslår på baggrund af analysen, at Sundheds-, Kultur- og Fritidsudvalget tager på inspirationstur i forhold til fremtidens samlede fritidsområde og besøger DGI-huset i Vejle og Vejen Idrætscenter.