Tandplejen leverer ydelser efter sundhedslovens kapitel 37, der forpligter kommunerne til at tilbyde alle børn og unge under 18 år med bopæl i kommunen vederlagsfri forebyggende og behandlende tandpleje.
Den kommunale tandpleje er organiseret med en afdelingsleder, der også er overtandlæge, samt 4 tandlæger, 3 tandplejere, 9 klinikassistenter og 1 administrativ medarbejder. Der er tre klinikker på henholdsvis Østre Skole, Tingstrup Skole og Snedsted Skole.
I Tandplejen prioriteres sundhedsfremme og en tidlig indsats højt. Tandplejen lægger stor vægt på smertekontrol i forbindelse med tandbehandling, og arbejder aktivt for at forebygge udvikling af tandlæge-angst. Der arbejdes behovsorienteret og gives individuelle tilbud til brugerne på baggrund af aktuel risikovurdering, der tager højde for såvel tandplejefaglige som generelle helbredsmæssige og/eller sociale forhold.
Tandsundheden hos børn og unge i Thisted Kommune er på baggrund af en systematisk forebyggende indsats forbedret i perioden siden kommunesammenlægningen. Tandsundheden hos børn og unge i Thisted Kommune er dog fortsat ikke så god som landsgennemsnittet.
Thisted Kommune har en kombination af kommunal og privat drift med en afdækning af de tidligere Hanstholm og Sydthy kommuner via en fastprisaftale med ni private klinikker, hvoraf fem af klinikkerne dækker langt størstedelen.
Det kommunale tandplejetilbud i Thisted er organiseret således, at børn og unge med folkeregisteradresse i det, der før 1. januar 2007 hed Thisted kommune, behandles på kommunale klinikker. Børn og unge med adresse i det tidligere Hanstholm og Sydthy kommuner behandles af privatpraktiserende tandlæger, der har indgået aftale med Thisted Kommune.
Fordelingen af kommunens totale børne- og ungdomstandpleje ser pr. 1. januar 2022 således ud:
Kategori | Antal børn/unge | Procent | Kommentarer |
Private klinikker | 2.593 | 30,7 % | Under fastprisaftalen: 2.554 Fritvalgsordningen: 39 |
Kommunale klinikker | 5.860 | 69,3 % | Østre: 2.622 Tingstrup: 1.748 Snedsted: 1.260 0-1 årige som endnu ikke har fået tildelt privat tandlæge: 230 |
I efteråret var der lagt op til en ny fordelingsnøgle mellem de kommunale klinikker og private klinikker, så fordelingen blev geografisk uafhængig. Dette ønskede de privatpraktiserende tandlæger ikke grundet risiko for manglende kapacitet til voksne patienter. Derfor trådte der pr. 1. januar 2022 en ny fastprisaftale i kraft mellem Thisted Kommunes tandpleje og de privatpraktiserende tandlæger. Den nye fastprisaftale indeholder kun én ny ændring fra den tidligere fastprisaftale. Det er nu skrevet ind i kontrakten, at de private klinikejere ved salg af klinik ikke samtidig kan overdrage fastprisaftalen til en ny ejer, men at den nye ejer skal opnå aftale med Thisteds Kommunale Børne- og Ungdomstandpleje.
I marts 2021 traf Børne- og Familieudvalget beslutning om den kommunale tandplejes fysiske rammer i fremtiden. Baggrunden herfor var behov for fornyelse på grund af bl.a. utidssvarende rammer og nedslidt udstyr. Børne- og Familieudvalget besluttede, at der skulle arbejdes videre med scenariet om at sammenlægge de tre kommunale klinikker til én på Østre Skole. Det blev med budgetforhandlingerne for 2022 besluttet at rykke sammenlægningen af Tandplejen til budget 2025.
Udover den almindelige kommunale børne- og ungetandpleje for de 0-17 årige, har Thisted Kommune også en række andre tandplejetilbud.
Center for Tandregulering i Nordvestjyllandi Struer (CTN)
Alle kommunens børn og unge har adgang til Ortodonti (tandregulering) i driftsfællesskabet Center for Tandregulering i Nordvestjylland. CTN er et fælleskommunalt tandreguleringscenter beliggende i Struer. Centret er et driftfællesskab mellem Struer, Lemvig, Skive og Thisted Kommuner. Ca. 30% af Thisted Kommunes 8.450 børn og unge mellem 0-17 år gør brug af CTN i Struer.
Specialtandplejen
Specialtandplejen er et tilbud til borgere uanset alder, som på grund af sindslidelse, psykisk udviklingshæmning m.m. ikke kan benytte de almindelige tandplejetilbud i børne- og unge tandplejen, voksentandplejen eller i omsorgstandplejen. Borgere visiteres til specialtandplejen af en fagperson, der jævnligt har kontakt til den pågældende borger og har kendskab til dennes funktionsnedsættelse. Størstedelen af Specialtandplejen varetages af Region Midtjylland, og behandlingerne udføres på Regionshospitalet i Viborg. Thisteds egen Kommunale Tandpleje, behandler de specialtandplejepatienter de kan med de forhåndenværende ressourcer og kompetencer. Borgere med tilknytning til Specialtandplejen har en egenbetaling, der udgør 2.075 kr. årligt.
Socialtandplejen
Thisteds kommunale tandpleje tilbyder hjemløse borgere gratis undersøgelse og behandling. Den sociale tandpleje kom som følge af en ny bestemmelse i sundhedsloven pr. 1. juni 2020. §134a stk. 1 forpligter kommunerne til at yde vederlagsfri tandpleje til borgere med særlige sociale problemer i form af hjemløshed, og som ikke kan benytte de almindelige tandplejetilbud. §134a stk. 2 giver kommunen mulighed for ud fra en konkret vurdering at tilbyde vederlagsfri akut smertelindrende og funktionsopbyggende tandplejen, herunder forebyggende råd og vejledning i forhold til vedligeholdelse af behandlingen, til udsatte borgere, der ikke er omfattet af stk. 1, og som ikke kan udnytte de almindelige tandplejetilbud grundet særlige sociale problemer. I december 2021 besluttede Kommunalbestyrelsen, at stk. 2 bringes i anvendelse. I samråd med Socialafdelingen blev det afklaret, at det lokale behov der kunne ligge under paragraffens stk. 2, var den akutte behandling af socialt udsatte borgere, som ikke er hjemløse.