Udfordringsbilledet
Ligesom mange andre kommuner, står Thisted Kommune over for en stor rekrutteringsudfordring på ældreområdet. Thisted Kommune kan allerede nu mærke, at det er svært at rekruttere medarbejdere og elever til SOSU-faget. I de kommende år vil antallet af ældre stige samtidig med, at antallet af voksne i den erhvervsdygtige alder falder. I 2034 forventes det, at der vil være 68 % flere over 80 år sammenlignet med i dag i Thisted Kommune. Derudover forventes det også, at der i det kommende årti vil være et højt antal medarbejdere, som trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet.
For at illustrere udfordringsbilledet viser landsdækkende tal en fremtidig difference i udbud og efterspørgsel på personale på nogle af de store velfærdsområder på 35%. I 2045 forventes et udbud på ca. 8% af SOSU-personale, men en efterspørgsel på ca. 43%.
Fremskrivning af udbud og efterspørgsel på de vigtigste uddannelsesområder (ændringer ift. 2021)
Kilde: KL.
Spørgsmålet er, om det giver mening fortsat at tale om det som udelukkende en rekrutteringsudfordring. Efterspørgslen efter ydelser bliver så stor, at det er vanskeligt for kommunerne at rekruttere nok personale selv under gunstigere vilkår end i dag. Tendensen går måske mere i retning af, at der er tale om en kapacitetsudfordring, som skal håndteres på flere fronter. Kommunernes dobbelte udfordring kan illustreres i nedenstående billede:

Det dobbelte udfordringsbillede. Kilde: Region Nordjylland.
Sagt med andre ord, er manglen på hænder så stor, at det ikke er en mulighed at rekruttere sig ud af udfordringen. Der bliver brug for, at kommunen arbejder med at skabe en ændring i behovet for hænder gennem en omlægning af den måde kerneopgaven løses på samtidig med, at der gøres en indsats for at rekruttere personale.
Hvad gør Thisted Kommune i dag?
For at imødekomme rekrutteringsudfordringen og sikre fastholdelse af elever på SOSU-uddannelsen, er der i Thisted Kommune allerede implementeret en række indsatser.
Idet konkurrencen om de potentielle SOSU-elever er stor blandt kommunerne, har alle kommuner i SOSU-STV samarbejdet valgt at ansætte, og dermed tilbyde løn, til alle elever på grundforløb - også de elever, der falder udenfor den forpligtende aftale. Ud fra en rekrutterings- og fastholdelsesstrategi besluttede Thisted kommune derfor også i 2021 at tilbyde løn til SSA- og SSH-elever under 25 år, som ellers kun er berettiget til Statens Uddannelsesstøtte (SU). Dette rekrutteringstiltag sikrer ens vilkår for alle SOSU-elever uafhængigt af, om eleverne vælger en hjælper- eller assistentuddannelse samt, at Thisted Kommune er konkurrencedygtig i forhold til nabokommunerne.
Thisted Kommune har derudover udarbejdet kvalitetsstandarder for praktikvejledning for elever på social- og sundhedshjælper- og assistentuddannelsen. Kvalitetsstandarderne skal sikre ensartethed, høj kvalitet i praktikuddannelsen, trivsel, læring samt at eleverne mødes i øjenhøjde. Dette indebærer et forøget antal timer til studietid, vejledning, forberedelse med vejleder samt ugentligt følgeskab med en faglært medarbejder.
Der er desuden igangsat flere andre tiltag, herunder ansættelse af koordinatorer, oplæringsansvarlige og oplæringsvejledere, udarbejdelse af on-boarding platform, tilbud om deltagelse i simulationsprojekt, indkøb af simulationsdukker, afholdelse af overgangssamtaler og indkøb af pc’er til vejleder og elevers brug.
Udfordringens størrelse og omfang kalder på flere indsatser og tiltag, hvis Thisted Kommune skal sikre den nødvendige arbejdskraft i de kommende år.
Handleplan for rekruttering og fastholdelse
Til yderligere sikring af rekruttering og fastholdelse af SOSU-personale i fremtiden, har Ældre og Træning udarbejdet en handleplan for arbejdet med rekruttering og fastholdelse.
Handleplanen taler ind i politikken ”Thy til det gode hverdagsliv”. Det er en nødvendig forudsætning for at lykkedes med de strategiske målsætninger i værdighedsstrategien Frit Ældreliv, at Thisted Kommune har tilstrækkeligt faguddannet personale. Handleplanen for rekruttering og fastholdelse danner således et fundament, for at lykkedes med fortsat at skabe et Frit Ældreliv.
Handleplanen har tre overordnede målsætninger der skal sikre kvalificeret arbejdskraft til løft af kerneopgaven på ældreområdet:
- Fastholde medarbejdere gennem udviklingsmuligheder og attraktive arbejdsvilkår.
- Tiltrække nye medarbejdere gennem de gode historier og attraktive arbejdspladser.
- Rekruttering af SOSU-elever og sikring af gode uddannelsesforløb, så de fastholdes i uddannelse.
På baggrund af disse har ledergruppen i Ældre og Træning udpeget fem indsatsområder gældende for 2022-2023, som herefter evalueres og der udpeges ny indsatsområder. Indsatsområderne gennemgås i det nedenstående.
Bliv gerne lidt længere – seniorer
Næsten halvdelen af alle SOSU-medarbejdere i Thisted Kommune er over 49 år og ca. hver femte SOSU-medarbejder er over 59 år. Det betyder, at en stor del af SOSU-personalet nærmer sig pensionsalderen. Det skal derfor være attraktivt for disse medarbejdere at blive længere tid på arbejdsmarkedet. Dette kræver løsninger, som gør, at seniorerne både kan, men også har lyst til og er motiveret for at arbejde længst muligt. Dette gøres bl.a. gennem systematisk brug af seniorsamtaler samt tilpasning af arbejdstid.
Karriereveje
For at sikre kvalificerede og dygtige medarbejdere kræver det et øget fokus på at fastholde medarbejdere og motivere dem i hverdagen. Derfor vil Thisted Kommune sikre mulighederne for, at medarbejderne kontinuerligt oplever faglig udvikling og får mulighed for at sætte egne kompetencer i spil. Dette gøres bl.a. gennem udarbejdelse af udviklingsplaner for medarbejderen, et katalog over mulige stillingstyper samt systematisk efteruddannelse.
Tiltrækning af arbejdskraft
Med et lavere optag på uddannelserne samt mindre ungdomsårgange, skal der satses på andet end ungdomssegmentet. Derfor vil Thisted Kommune tiltrække arbejdskraft blandt mennesker som ønsker brancheskift, udenlandsk arbejdskraft eller ved ansættelse af andre faggrupper. For at lykkedes med dette kræver det arbejde med, hvordan barrierer for disse grupper kan mindskes og nedbrydes. Dette gøres bl.a. ved brug af en ”værktøjskasse” som kan iværksættes ved virksomhedslukning, et øget samarbejde med jobcenteret, igangsætning af individuelle forløb til afdækning af behov, udarbejdelse af kommunikationsstrategi samt en pakkeløsning hvor sprogskole og uddannelse hænger sammen.
Den moderne teknologiske arbejdsplads
Der er behov for at nytænke opgaveløsningen og allokere ressourcerne derhen, hvor det giver mest mening. Gennem brugen af velfærdsteknologi og digitale løsninger kan der bl.a. skabes lettere og mere effektive arbejdsgange. Teknologien kan derudover understøtte kvalitet og faglighed – til gavn for både borgere, medarbejdere og ledere. Herudover kan digitale løsninger også være med til at skabe attraktive arbejdspladser, måske i særdeleshed for de yngre generationer, som er vokset op med teknologi. Dette gøres bl.a. ved afdækning af, hvor velfærdsteknologi har størst potentiale samt undersøge, hvor velfærdsteknologi kan erstatte nogle af indsatserne.
Samarbejde med skoler
I Thisted Kommune er det en nødvendighed både at sikre arbejdskraft her og nu, men også i mange år frem. SOSU-fagets omdømme er i dag forbundet med mange fordomme. En rapport fra VIVE viser, at SOSU-fagets negative image er dominerende blandt folkeskoleelever, men at eleverne ligeledes har en stor uvidenhed omkring faget. Der er derfor et stort potentiale i at formidle til folkeskoleelever, hvad SOSU-faget indebærer og vigtigheden af den opgave der udføres for samfundet. Dette med fokus på en god omtale af faget, promovering af faget gennem valgfag og praktikker samt anerkendelse af uddannelsen og jobbet. Dette gøres bl.a. gennem ansættelse af uddannelsesambassadører, inspirationsansættelser samt udarbejdelse af en kommunikationsstrategi.
Fremtidigt samarbejde med SOSU-STV
For at komme i mål med ovenstående indsatser er et samarbejde med interne og eksterne samarbejdspartnere nødvendigt. Dette gør sig i særdeleshed gældende for et tæt samarbejde med SOSU-STV. Samarbejdet med SOSU-STVer særligt relevant for indsatserne: ”Karriereveje”, ”Tiltrækning af arbejdskraft” og ”Samarbejde med skoler”. SOSU-STV har inviteret Social- og Seniorudvalget til et besøg på skolen til en dialog bl.a. om samarbejde omkring rekruttering og fastholdelse.
SOSU-STV har forslået følgende formål og dagsorden til dagen:
- At give en introduktion til uddannelsesinstitutionen
- Af få rekruttering og gennemførelse på dagsorden
- Langsigtet arbejdskraftsituation på velfærdsområderne
- Hvor får kommunen og skolen elever fra i dag, og hvor kan de findes i fremtiden
- Arbejdet med at styrke gennemførelse både under skoleophold, under oplæring i bl.a. kommunerne og i forhold til at de uddannede elever bliver i faget
- At formidle skolens efter- og videreuddannelse til faggruppen
- At synliggøre samarbejdsflader og fælles projekter med Thisted kommune
Fra Thisted Kommunes side vil en relevant drøftelse være, hvordan SOSU-STV vil kunne være med til at understøtte den omlægning i løsningen af kerneopgaven, som kapacitetsudfordringen kalder på. Det kan både handle om at ruste nye elever hertil men også at opkvalificere nuværende medarbejdere.
Der lægges op til et møde af ca. 2 timers varighed en eftermiddag i første kvartal af 2023.