Hvad er dosisdispensering?
Dosispakket medicin er medicin, som apoteket pakker i dosisposer forsynet med information, der sikrer korrekt indtagelse.
Fordele ved dosispakket medicin:
- Det er hygiejnisk.
- Der er minimal risiko for, at borger kan tage medicinen forkert.
- Borger kan nemt tjekke, om de har husket at tage deres medicin.
- Borger betaler kun for den medicin, de skal bruge.
- Borger får næsten ingen restmedicin til destruktion på apoteket.
- Giver mulighed for at medbringe en præcis mængde medicin, hvis man for eksempel skal på en kort ferie, familiebesøg eller andet, hvor man skal have sin medicin med.
- Kan hjælpe de pårørende, hvis de skal støtte borgeren i tage sin medicin.
Ålborg Kommune har igennem en længere tid arbejdet målrettet med at øge antallet af borgere, som modtager dosispakket medicin, og i en afdækning viste det sig, at der sker fejl i 2-5 ud af 100 manuelle doseringer på trods af utallige patientsikkerhedsindsatser de seneste årtier. I dosisposer sker der fejl i to ud af 1.000.000 poser.
Nuværende aftale om dosisdispensering: I december 2021 lavede PLO og RLTN (regionernes lønnings- og takstnævn) en midlertidig aftale om honorering af lægerne for at ordinere dosispakket medicin til patienter tilknyttet den kommunale hjemmepleje, sygepleje, plejehjem eller botilbud i en midlertidig periode under Covid-19. Formålet med denne aftale var at frigøre ressourcer i en periode med ekstraordinært pres på det kommunale og regionale sundhedsvæsen grundet Corona-situationen.
Aftalen indeholdt et honorar på 450 kr. til lægepraksis for hver borger, de opstarter med dosisdispensering. Tidligere har der ikke været et honorar for denne ydelse, da den sidestilles med medicinordination.
Målgruppen for dosispakket medicin er ifølge aftalen borgere, som er stabilt medicinerede uden forventning om nært forestående ændringer i medicinen. Det er ikke en forudsætning, at en borgers medicin har været stabil seneste f.eks. 3-6 måneder. Den fremadrettede forventning om nært forestående ændringer/status quo er afgørende for vurderingen. Aftalen beskriver, at det er frivilligt for de praktiserende læger, om de vil anvende aftalen.
Aftalen er sidenhen blevet forlænget og gælder nu til den 1. december 2022. Perioden, hvor aftalen er gældende, bruges til at gennemføre en analyse af bl.a. arbejdsdelingen mellem sektorer omkring oprettelse og vedligeholdelse af ordination af dosispakket medicin. Der opleves fortsat udfordringer, og aftalens formål med at frigive ressourcer er ikke opnået som ønsket. I analysearbejdet vil der derfor være fokus på en udvælgelsesstrategi, så det bliver nemmere for læger og sygeplejersker at blive enige om, hvilke borgere der er egnede til dosispakket medicin.
Arbejdsgangen kort fortalt:
- Hjemmesygeplejen finder egnede borgere, der matcher målgruppen.
- Hjemmesygeplejen drøfter muligheden for dosisdispenseret medicin herunder fordele, ulemper og økonomi med den egnede borger.
- Er borger interesseret, tager hjemmesygeplejen kontakt til egen læge, som skal sige OK.
- Er lægen enig, ændrer lægen borgerens recepter til dosisrecepter, og apoteket informeres herom. Der er en dialog med hjemmesygeplejen omkring eventuel medicin, der skal opbruges først, så der ikke sker spild.
- Herefter sættes dosisdispensering i gang på apoteket.
- Hjemmesygeplejen hjælper borger i gang med dosisrullerne. Skulle en borger blive selvhjulpen efter at være kommet på dosisdispenseret medicin, så gives der besked til lægen.
Dosisposerne udleveres til 14 dage ad gangen. Hver 2. uge kan en ny rulle medicin afhentes på apoteket. Er borger af helbredsmæssige årsager ikke i stand til at afhente sin medicin, kan de bede apoteket om at bringe medicinen ud mod et leveringsgebyr.
Borger skal betale et gebyr for at få dosispakket medicin foruden den pris, borger skal betale for selve medicinen.
Gebyret er på 111,25 kr. pr. rulle (til 14 dage) eller ca. 55 kr. pr. uge. Den faktiske pris vil typisk være væsentligt billigere for borgeren pga. medicintilskudsreglerne. Får borgeren f.eks. fire eller flere tilskudsberettigede lægemidler vil borger typisk få 85% i tilskud og så koster det kun 1 kr./dag. Til gengæld er der mindre medicin, som bliver for gammel eller som seponeres, før det er brugt.
Dosisdispensering i Thisted Kommune:
I Thisted Kommune har hjemmesygeplejen, plejecentre og institutioner i flere år haft stor fokus på dosisdispensering, da det er mere sikkert patientsikkerhedsmæssigt, og det kan frigive hænder fra sygeplejen, som så kan bruges på de mange mere komplekse opgaver, der kommer fra sygehuset som en konsekvens af de hurtige udskrivelser og opgaveflytning generelt fra sekundær til primær sektor.
Der er meget forskellig holdning til dosisdispensering blandt lægerne i Thisted Kommune, og selv om dosisdispenseringsopgaven med tiden er blevet mere nem og sikker både hos apoteket og i journalsystemerne (både i hjemmesygeplejen, apoteket og hos lægen), så oplever hjemmesygeplejen fortsat ikke, at lægerne ønsker ret mange borgere på dosisdispensering af forskellige årsager.
Med indgåelsen af den midlertidige aftale i 2021 blev dosisdispensering igen drøftet på samarbejdsmødet mellem kommunen og de praktiserende læger. PLO Thisted følger aftalen, dvs. at hjemmesygeplejen udpeger borgere, hvor dosisdispenseret medicin findes relevant. Herefter drøftes betragtningen med en læge.
Data fra august 2022 viser, at der i alt er 1.496 borgere, som er visiteret ydelsen ”Medicindispensering”. De er i gennemsnit visiteret 55 minutter pr. måned, og da medicindispensering oftest er én gang hver 14. dag, vil en gennemsnitlig medicindispensering tage 27,5 minutter, hvis der er to medicindispenseringer pr. måned. Proceduren for dosisdispensering er derfor mindre tidskrævende, og kan undværes, hvis en borger bliver mere selvhjulpen ift. medicinadministrationen.
Hvis en borger i Thisted Kommune kommer på dosisdispensering, kommer der en social- og sundhedsassistent eller sygeplejerske ud den dag medicinrullen starter og sørger for, at det fælles medicinkort (FMK) er ajourført, og at første døgn stemmer overens med ordinationerne i FMK.
Ifølge Medcom er der fra 1. januar 2022 og til august 2022 tilføjet yderligere 72 borgere til dosisdispensering. Dermed er der sket en stigning fra 204 borgere til 276 borgere på dosisdispensering.