I løbet af 2021 er der foretaget et uanmeldt kommunalt tilsyn hos alle hjemmeplejeenheder og private fritvalgsleverandører. Der er foretaget ét Ældretilsyn fra Styrelsen for Patientsikkerhed hos Hjemmeplejen i Sydthy den 22. november 2022.
Der er udarbejdet en drejebog for tilsyn, som er et materiale, der beskriver formål og målepunkter for de tre forskellige kvalitetsorienterede tilsyn, der laves på ældreområdet:
- Det uanmeldte kommunale tilsyn.
- Ældretilsynet fra Styrelsen for Patientsikkerhed.
- Sundhedsfaglige tilsyn fra Styrelsen for Patientsikkerhed.
Materialet beskriver desuden hvordan hjemmeplejeenheden skal forholde sig ved tilsynsvarsling, de forberedende indsatser og hvordan der handles efterfølgende ud fra den vurdering, tilsynet giver. Formålet med drejebogen er, at de enkelte tilbud er forberedt forud for tilsyn og at der sikres mest mulig læring ud fra de tilbagemeldinger, tilsynet giver.
I det følgende redegøres der for de respektive tilsyn.
Det uanmeldte kommunale tilsyn
Kommunen har efter Servicelovens § 151c pligt til at føre tilsyn med personlig pleje og praktisk hjælp i Hjemmeplejen. I 2021 har Thisted Kommune indgået aftale med et eksternt firma om at foretage tilsynsbesøgene på kommunens vegne med henblik på at sikre uvildighed i tilsynet. Tilsyn er derfor i 2021 gennemført af BDO ud fra tilsynspolitikken, som blev politisk godkendt i 2021.
Formålet med tilsynet er:
- At påse, at borgerne får den hjælp, de har ret til efter Serviceloven og efter de kvalitetsstandarder, der er vedtaget i kommunen.
- At påse, at hjælpen er tilrettelagt og bliver udført på en faglig og økonomisk forsvarlig måde.
- At forebygge ved at gribe forebyggende ind før mindre problemer udvider sig til alvorlige problemer.
- At skabe mulighed for læring og udvikling.
Der er ført tilsyn hos den kommunale hjemmepleje samt hos de private fritvalgsleverandører. Tilsynet er sket gennem interviews med en stikprøve af de borgere, som den pågældende leverandør kommer hos, samt dialogmøder med ledelse og medarbejdere.
I det følgende beskrives tilsynets samlede vurdering af den kommunale hjemmepleje hos de fem teams, som samlet set udgør den kommunale leverandør: Team Nordthy/Hannæs, Team Thisted Østby, Team Thisted Vestby, Team Midtthy og Team Sydthy.
Det er tilsynets samlede vurdering, at leverandør af hjemmepleje overordnet i høj grad lever op til Thisted Kommunes kvalitetsstandarder og det vedtagne serviceniveau på området. Det er tilsynets vurdering, at borgerne generelt er tilfredse med kvaliteten af den hjælp de modtager, men at nogle borgere er mindre tilfredse med serviceniveauet. Tilsynet vurderer, at medarbejderne har stort engagement, og generelt har kompetencer, der matcher opgaverne.
På baggrund af tilsynets fund, har BDO nogle anbefalinger til tværgående udviklingspunkter med henblik på den videre kvalitetssikring og -udvikling. Disse tværgående anbefalinger tager afsæt i de temaer, der har udløst flest anbefalinger. For de kommunale leverandører i Thisted Kommune retter anbefalingerne sig mod temaet 'dokumentation'.
Hvis tilsynets samlede vurdering eller enkelte parametre vurderes at være opfyldt under middelgrad, etableres der et handleplansmøde med hjemmeplejeenhedens ledelse, kvalitetskonsulent i Social- og Seniorsekretariatet samt ældrechef, hvor der udarbejdes handleplaner på baggrund af de anbefalinger, tilsynet har givet. Der har i 2021 været handleplansmøde med 1 hjemmeplejeenhed.
I det følgende beskrives tilsynet af de private leverandører som omfatter Thisted Rengøring, Thagaard Rengøring, Rengøringsfirmaet Thy, E&F Rengøring, Nordthy Hjemmeservice og HH Totalrengøring I/S.
Det er tilsynets samlede vurdering, at leverandørerne af rengøring og praktisk hjælp generelt i meget høj grad lever op til indikatorerne for tilsynet og til Thisted Kommunes kvalitetsstandarder og det vedtagne serviceniveau på området.
Det er tilsynets vurdering, at ydelserne tilrettelægges hensigtsmæssigt og fleksibelt ud fra de gældende rammer og vilkår. Borgerne er i meget høj grad tilfredse med kvaliteten af den hjælp som de modtager, og udtrykker ligeledes tilfredshed med kontinuiteten i hjælpen. Hjælpen ydes med en rehabiliterende tilgang, og medarbejderne arbejder individuelt i forhold til borgernes behov og er respektfulde i forhold til, at de er gæst i borgernes hjem. Flere borgere er ikke tilfredse med serviceniveauet for den praktiske hjælp, hvorfor de køber tillægsydelser hos leverandørerne. To leverandører udtrykker, at samarbejdet med Thisted Kommune kan optimeres.
Ældretilsyn fra Styrelsen for Patientsikkerhed
Styrelsen for Patientsikkerhed har foretaget et Ældretilsyn hos Hjemmeplejen i Sydthy den 22. november 2022. Tilsynet er foretaget på baggrund af en stikprøve.
Årsagen til at der ikke er foretaget flere tilsyn fra Styrelsen for Patientsikkerhed, skyldes coronaepidemien, der har vanskeliggjort at tilsynene kunne foregå på en sundhedsfaglig og hygiejnisk forsvarlig måde.
Ældretilsynet er et planlagt tilsyn med ældreplejen efter servicelovens §§ 83-87, og formålet med tilsynet er at vurdere om den social- og plejefaglige hjælp, omsorg og pleje, som den enkelte plejeenhed yder, har den fornødne kvalitet. Formålet er også at bidrage til læring i forhold til den social- og plejefaglige hjælp, omsorg og pleje, der ydes i de enkelte enheder til glæde for borgere, der er afhængige af hjælpen.
Tilsynet foretages med vurdering ud fra en række målepunkter:
- Selvbestemmelse og livskvalitet, herunder værdig død.
- Trivsel og relationer.
- Målgruppe og metoder.
- Organisation, ledelse og kompetencer.
- Procedurer og dokumentation.
- Aktiviteter og rehabilitering.
Tilsynet kan efterfølgende placere plejeenheden i en af følgende kategorier:
- Ingen problemer af betydning for den fornødne kvalitet.
- Mindre problemer af betydning for den fornødne kvalitet.
- Større problemer af betydning for den fornødne kvalitet.
- Kritiske problemer af betydning for den fornødne kvalitet.
Tilsynets samlede vurdering: Mindre problemer af betydning for den fornødne kvalitet.
Tilsynet har vurderet, at plejeenheden manglede en systematisk praksis for at tilbyde borgerne samtale om eventuelle ønsker til livets afslutning, idet at plejeenheden ikke havde en systematisk metode til at indhente borgerens eventuelle ønsker til livets afslutning.
Det er tilsynets vurdering, at en manglende systematiske praksis for at tilbyde borgere samtale om eventuelle ønsker til livet afslutning udgør en risiko for, at man ikke får indhentet borgernes eventuelle ønsker til livets afslutning rettidigt, mens borgerne selv kan give udtryk for deres ønsker. Dermed er der en risiko for, at man ikke understøtter borgernes selvbestemmelse og medindflydelse igennem hele livsforløbet.
Tilsynet henstiller til, at plejeenheden sikrer en praksis for, at borgernes ønsker til livets afslutning bliver indhentet og om muligt imødekommet.
Det er tilsynets vurdering, at plejeenheden vil være i stand til at rette op på det beskrevne fund ud fra den rådgivning, der er givet under tilsynet.
Tilsynsrapporterne fra alle typer tilsyn er offentliggjort på Thisted Kommunes hjemmeside og bilagt denne sag.