Thisted Kommune har fra Sundhedsstyrelsens pulje ”Styrket omsorg og nærvær i ældreplejen” modtaget 13,7 mio. kr. til at udvikle og afprøve nye innovative veje til at styrke omsorg og nærvær for borgere i ældreplejen. Det overordnede formål med projektet i Thisted Kommune er at frigive tid til omsorg og nærvær i ældreplejen ved at lette dokumentationen og tilvejebringe en mere effektiv tilrettelæggelse af den samlede rehabiliteringsindsats i Thisted Kommune. Med afsæt i et innovationsforløb, hvor der samarbejdes med flere virksomheder, forventes det, at Thisted Kommune ved at lette dokumentationsbyrden og styrke fokus på rehabilitering kan frigive tid og ressourcer til at varetage en nærværende og værdig omsorg for borgere i ældreplejen – både nu og i fremtiden.
Der er i projektet fokus på hverdagsrehabilitering, som er en tværfaglig indsats, der har til formål at hjælpe borgeren til en hverdag, der er så selvstændig og meningsfuld som muligt. Rehabilitering dækker over en række indsatser, som skal hjælpe borgerne til at vedligeholde eller genvinde mest mulig funktionsevne. Kommuner skal tilbyde rehabiliteringsforløb i henhold til servicelovens § 83 a, hvis rehabiliteringsforløbet vurderes at kunne forbedre personens funktionsevne og dermed nedsætte behovet for hjælp efter § 83, stk. 1.
Projektet startede i januar 2021 og afsluttes med udgangen af juni 2022. Projektet er opdelt i fem faser:
- Planlægningfase
- Afdækningfase
- Ideudviklingsfase
- Testfase
- Implementeringsfase
I afdækningfasen blev der foretaget et feltarbejde blandt medarbejderne i Hjemmeplejen, Træning og Rehabilitering samt Visitation og Hjælpemiddeldepotet. Feltarbejdet bestod i interviews med medarbejdere og borgere samt observationer fra praksis. Formålet med feltarbejdet var, at få en forståelse for, hvilke udfordringer medarbejderne møder i deres hverdag i forbindelse med det rehabiliterede arbejde og dokumentationspraksis. På baggrund af udfordringsbilledet, blev der afholdt en idegenereringsworkshops med medarbejdere og ledere, hvor der blev udviklet 6 prototyper, som der efterfølgende er blevet testet i praksis. Disse 6 prototyper er:
A. Talegenkendelse og oplæsning
I denne prototype har vi undersøgt, hvorvidt talegenkendelse og oplæsning har potentiale til at blive implementeret i hjemmeplejen med henblik på at lette dokumentationsbyrden særligt for medarbejdere med læse- og skrivevanskeligheder. Endvidere har vi undersøgt om talegenkendelse kan øge kvaliteten og spare tid. I løbet af efteråret er der blevet testet forskellige teknologier med medarbejdere fra Hjemmeplejen, Træning og Rehabilitering samt Visitationen. På baggrund af de foreløbige test som indikerer, at der er et potentiale for at anvende oplæsning og talegenkendelse, er det besluttet at teste Appwriter fra Wizkids i hjemmeplejen. Det skal testes af blandt 15-20 medarbejdere i løbet af januar og februar måned.
B. Kunstig intelligens og fritekstdokumentation
På baggrund af feltarbejde og journalaudits er det identificeret, at det er en udfordring for medarbejderne at placere deres dokumentation det korrekte sted i vores omsorgsjournalsystem Cura, som er bygget op efter Fælles Sprog III. Dokumentationen skal placeres i den korrekte “observation”. Forkert placering af observationer betyder konkret, at medarbejderne mister overblikket i journalen, da det bliver langt sværere for medarbejderne at genfinde relevante observationer/oplysninger. Der er blevet udviklet en kunstig intelligens-algoritme og tilhørende app, der hjælper med korrekt placering og faglig refleksion ift. relevante observationer ved borgerne. Appen bliver testet sammen med medarbejderne.
C. Opsætning i CURA
Der er blevet nedsat en dokumentationsarbejdsgruppe bestående af medarbejdere og teamledere Hjemmeplejen, Træning og Rehabilitering samt Visitationen. I arbejdsgruppen drøftes udfordringer ift. dokumentationspraksis, og der udarbejdes nye løsningsforslag, så dokumentationen lettes og bliver mere sammenhængende. Den nye arbejdsgang er blevet testet i praksis i ugerne 43-50 og er efterfølgende blevet evalueret med medarbejderne, der er positive overfor den nye arbejdsgang. Det forventes derfor, at den nye arbejdsgang fastholdes og implementeres i den øvrige del af hjemmepleje, træning og visitationen. Arbejdsgruppen vil fortsætte sit virke og se på andre arbejdsgange i Cura.
D. Praksisnære læringsforløb
I denne prototype arbejdes der med, hvordan vi kan gøre rehabilitering til en fast del af kulturen i Thisted Kommune. Der er udarbejdet et læringskoncept, som skal sikre praksisnær læring og kompetenceudvikling til medarbejderne. Indsatserne er bl.a. introduktionsforløb til nyansatte, sidemandsoplæring, læringscafeer, rehabiliterings-temauge mv. Derudover vil der blive nedsat en rehabiliterings-styregruppe som skal sikre strategisk og organisatorisk fokus på rehabilitering.
E. Organisering
I denne prototype arbejdes der med at afprøve en ny organisering af rehabiliteringsindsatsen i form af et specialteam. Specialteamet er en udvalgt gruppe af medarbejdere i hjemmeplejen, der primært varetager rehabiliteringsydelserne ved borgere i rehabiliteringsforløb. Der er tilknyttet terapeuter, visitatorer, sygeplejersker og planlæggere til hvert team. Formålet med teamsne er at optimere det tværfaglige samarbejde, styrke koordinationen, og bidrage til en indsats præget af høj faglig kvalitet, sammenhæng og kvalitet, således at borgeren får det størst mulige udbytte af rehabiliteringsforløbet. Første test blev iværksat 3 uger inden sommeren, og anden test løb fra uge 43-50, og bliver evalueret positivt af medarbejdere og ledere. Samtidig ses der en stigning i antallet af rehabiliteringsydelser og borgere der modtager rehabiliterende hjælp, hvilket indikerer at der arbejdes mere rehabiliterende i hjemmeplejen. Testene er foregået i to hjemmeplejegrupper. Afprøvningen af den nye organiseringsform er fortsat efter nytåret og vil fortsætte til og med marts, så der opnås flere konkrete erfaringer i projektperioden.
F. Storytelling
I dette spor arbejdes der med en overordnet kernefortælling for rehabilitering. Målet er, at tilgangen til omsorg og pleje i Thisted Kommune er rehabiliterende, og at medarbejderne i mødet med borgeren tænker “hvordan kan vi hjælpe borgeren til at kunne selv?". Målet for borgerne er, at de skal kunne se fordele i det rehabiliterende forløb og indse, at de får mere frihed, øget værdighed og større livskvalitet ved at kunne mere selv.
Ovenstående prototyper vil fortsat blive testet til og med marts, hvorefter der vil blive foretaget en evaluering med henblik på at vurdere hvilke prototyper, der ønskes implementeret. Der vil blive udarbejdet implementerings- og forankringsplaner således, at alle de gode erfaringer vil blive implementeret i praksis efter projektperioden.