Socialafdelingen har valgt at udføre interne tilsyn på afdelingens kommunale tilbud, som ikke er under eksternt tilsyn fra Socialtilsyn Nord for at sikre kvaliteten af de indsatser som leveres. Det interne tilsyn har i 2021 udvalgt 3 fokuspunkter. Disse er dokumentation, §82 og samarbejde med pårørende.
Tilsynsbesøgene blev udført af 2 medarbejdere fra Socialafdelingen og indebar interviews med ledere, medarbejdere og brugere. Herudover var der rundvisning på fysiske arealer i det omfang, det var muligt. Tilsynsbesøget tager udgangspunkt i samme emner og anvender samme score, som Socialtilsyn Nord anvender i forbindelse med de eksterne tilsyn. Disse emner er følgende:
- Uddannelse og beskæftigelse
- Selvstændighed og relationer
- Målgruppe, metode og resultater
- Sundhed og trivsel
- Organisation og ledelse
- Kompetencer
- Fysiske rammer
I forhold til de tre temaer opleves der, trods forbedringer, et gennemgående forbedringspotentiale i forhold til den socialfaglige dokumentation, hvor der på de fleste tilbud fortsat er problemer, særligt med udarbejdelsen af delmål og opfølgning i forhold til disse. Nogle tilbud har ligeledes oplevelser med indsatsmål, som kan være svære at arbejde med. En del af udfordringerne af teknisk karakter kan forklares med implementeringen af CURA, og at der stadig er en implementeringsindsats i gang i forhold til dette. Udfordringerne i forhold til delmål er dog af en alvorlig karakter, og der efterspørges af flere steder en tydeligere tilgang til formulering af mål generelt. Flere steder har planlagt, eller har modtaget undervisning. På baggrund af det interne tilsyn vurderes det, at der mange steder er sket en forbedring i forhold til sidste år, men at der fortsat er stort potentiale for forbedringer. Hertil skal det bemærkes, at socialafdelingen på ledermøde d. 12. november 2021 har vedtaget en ny arbejdsgang for udarbejdelsen af delmål, som har til formål at skabe en ensartethed i målene, og forbedre kvaliteten.
I forhold til §82, er dette punkt ikke aktuelt for alle, men de institutioner, som arbejder hermed, har taget stilling til brugen heraf og har implementeret en praksis omkring dette. Derudover er der fra bostøttens side fokus på gennemgang af borgernes ydelser, for at have løbende opfølgning på, om de får den rette støtte. Samtidigt oplever vi, at der fra fleres væresteders side foretages støtte, der læner sig op ad §82-ydelser. På baggrund af det interne tilsyn vurderes det dog, at der fortsat er et potentiale i §82, hvilket arbejdsgruppen for §82 arbejder videre med.
Samarbejdet med pårørende har ligeledes været et tema, og der opleves oftest et godt samarbejde med pårørende. Der er dog nogle pårørende, som fylder meget for nogle tilbud. Samarbejdet med pårørende og hvordan pårørende inddrages vil fremadrettet være et fokus punkt for udviklingen af socialområdet. Socialområdet er til for borgerne og de pårørende er en væsentlig del af de gode løsninger. Derfor er der fokus på hvordan vi bedst inddrager borgernes pårørende.