I forbindelse med henvendelse til Vejafdelingen fra arrangørerne af blomsterudstillingen "Danmarks vildeste Forårsudstilling", har sagsbehandleren gjort opmærksom på, at der formodentlig er nogle brandregler, de skal være opmærksomme på. Team Byggesag modtager lørdag den 19. marts 2022 en henvendelse. Tirsdag den 22. marts svarer sagsbehandleren tilbage, at der er nogle ting, de selv skal stå for og henviser konkret til paragrafferne i BR18 samt vedhæfter yderligere information. Der gøres også opmærksom på, at kommunen ikke "kommer ud og kigger" i forhold til brand. Team Byggesag hører intet fra ansøger og kontakter dem fredag den 1. april 2022 for at høre, om der er noget på vej ind. Arrangør har ikke foretaget sig noget men går i gang med at se på det.
Mandag den 4. april 2022 kontakter kommunens byggesagsbehandlere Nordjyllands Beredskab (NOBR) for en dialog omkring arrangementer i bygninger, der ikke er godkendt til forsamlingshuse mv. NOBR oplyser telefonisk, at det vil kræve byggetilladelse til en midlertidig ændret anvendelse til andet formål, og at der skal inddrages en certificeret brandrådgiver, som skal sikre kontrol og dokumentation for sikkerhedsniveauet.
Efterfølgende, da udstillingen åbner, foretager byggesagsbehandlere en besigtigelse på stedet og kan konstatere, at der i hallen er indrettet en fin udstilling, der dog byder på væsentlige udfordringer i forhold til brand, både fordi det vurderes, at tæt på 100 % af det anvendte materiale er brændbart, og fordi bygningen ikke er godkendt til formålet, det vil her sige arrangementer med publikum. Arrangørerne får mundtligt og skriftligt besked på, at der skal søges byggetilladelse, fordi bygningen skal bruges til et andet formål, end hvad den oprindeligt er godkendt til. I forbindelse med byggetilladelsen skal byggeriet indplaceres i brand- og konstruktionsklasse, og der skal tilknyttes en certificeret brandrådgiver. Der gives en frist til onsdag den 6. april 2022.
Onsdag den 6. april 2022 modtager Team Byggesag besked om, at materialet er på vej. Der kvitteres for mailen, hvor opmærksomheden igen henledes på brug af en certificeret brandrådgiver. Senere på sagen kontaktes sagsbehandler igen med besked om, at materialet kommer fredag.
Fredag den 8. april 2022 bliver byggesagsbehandleren kontaktet af en brandklasse 2 brandrådgiver, der er blevet kontaktet af arrangøren. Han spørger til sagen, og han sender billeder til kommunen. Han oplyses om, at ansøgningen ikke behøver at komme gennem ansøgningssystemet, da det er brandredegørelsen, der er den vigtigste. Ca. kl. 16 modtager sagsbehandleren besked (cc) om, at brandrådgiveren ikke vil gå ind i sagen, da han vurderer, at sikkerheden ikke er tilfredsstillende ud fra; manglende udsyn for orientering, overflader der ikke imødekommer kravet til testede materialer og flugtvejslængder, der er forlænget grundet indretningen. Han henviser til Nordjyllands Beredskab (NOBR) i forhold til, om brandvagter kan være en løsning på problemet.
Der afholdes et internt teamsmøde, hvor det besluttes at udstede et strakspåbud om, at der skal søges byggetilladelse. Fristen sættes til mandag den 11. april 2022 kl. 16.00. Arrangøren orienteres mundtligt, og strakspåbuddet afsendes ca. kl. 22. Hvis ikke påbuddet overholdes, skal udstillingen lukke.
Mandag den 11. april 2022 afholdes et møde mellem kommunen, NOBR og en ny certificeret brandrådgiver (klasse 2), som har indvilliget i at bidrage til evt. at finde en løsning på sagen. I løbet af mødet sparres der omkring forskellige løsninger, men konklusionen ender i sidste ende med, at det største problem er, at bygningen ikke er godkendt til formålet, og der ikke er nogen vej uden om en byggetilladelse. Derudover er der enighed om, at fordi udstillingen indeholder en stor andel af brændbart materiale, vil det skulle være en klasse 3 brandrådgiver, der skal udtale sig. Desværre er der for få klasse 3 brandrådgivere på landsplan, og ventetiden er flere måneder.
Kommunen kontaktes tirsdag den 12. april 2022 af en ny klasse 2 brandrådgiver, som vil se på sagen.
Onsdag den 13. april 2022 modtager kommunen et notat (bilag 1) fra brandrådgiveren, hvor han ikke mener, at arrangementet kræver byggetilladelse. Notatet sendes til NOBR til udtalelse, som svarer, at de fortsat mener, at det pågældende projekt kræver byggetilladelse. Dette meddeles brandrådgiveren, der fremsender en ny erklæring - bilag 2. Den nye erklæring fremsendes til NOBR for udtalelse.
Torsdag den 14. april 2022 afholdes et møde mellem kommunen og NOBR, og sagen drøftes endnu en gang. NOBR fastholder, at arrangementet kræver en byggetilladelse.
Nu står kommunen med to forskellige vurderinger af sagen. Det besluttes derfor, at tvivlen skal komme ansøger til gode, og der fremsendes et brev til ansøger, hvor der står, at kommunen har taget brandrådgiverens notat til efterretning, og derudover vedlægges NOBRs vurdering af sagen. Kommunen vil endvidere søge sagen afklaret efterfølgende hos rette myndigheder.
I forbindelse med at Bygningsreglement (BR18) trådte i kraft, overgik beredskabets håndtering af arrangementer fra beredskaberne til kommunen. Siden 1. januar 2020 har der tillige været krav om brug af certificerede brandrådgivere til sikring og dokumentation af brandforhold. Der er 4 brandklasser (BK), hvor 1 er den simple, og 4 den mest komplicerede. Udstillingen i Hurup afveg fra de præaccepterede løsninger, og derfor var det kun en certificeret BK3 eller BK4 rådgiver, der kunne vurdere de brandtekniske forhold ved udstillingen. Der er mangel på brandrådgivere især inden for BK3 og BK4, og derfor lang ventetid på deres arbejde.
Plan- og Miljøafdelingen har sendt sagens dokumenter til certificeringsorganet - Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut (DBI) blandt andet med henblik på en vurdering af brandrådgiverens notater. DBI svarer, at:
- De er enige med NOBR i deres vurdering om, at arrangementet krævede byggetilladelse, og at kommunen er i sin gode ret til at afvise sagen.
- Brandrådgiveren kan ikke håndtere en midlertidig godkendelse af lagerbygning til udstilling, som en BK2 sag efter præaccepterede løsninger for BR18 - bilag 11 (udendørs arrangementer / salgsområder, midlertidige overnatninger og transportable konstruktioner).
Konklusionen er derfor, at man ikke burde have ladet tvivlen komme ansøger til gode. Det betyder, at det ikke fremadrettet bliver tilfældet med tilsvarende arrangementer.
I forbindelse med et koncertarrangement der er afholdt den 1. maj 2022 på Ashøje, udtaler arrangøren af blomsterudstillingen at "...til september vender jeg tilbage til Hurup med en ny udstilling, der ikke kun skal være i auktionshallen..." (Thy-Mors LigeHer.nu). Plan- og Miljøafdelingen vil derfor tage kontakt til arrangøren samt turistchefen, som har været medvirkende til at få udstillingen til auktionshallen for at gøre opmærksom på, at kommunen ikke fremadrettet vil tillade udstillinger som "Danmarks vildeste forårsudstilling" uden, at der er meddelt en byggetilladelse.
Foråret og sommeren er sæson for ansøgning om arrangementstilladelser. Selvom den pågældende udstilling i auktionshallen ikke ville have kunnet kommet ind under denne kategori grundet den manglende bygningsgodkendelse, vil Plan- og Miljøafdelingen gå ud med information omkring proceduren for at ansøge. Dette skyldes blandt andet, at de fleste enten ikke søger, eller gør det alt for sent.