Indledningsvis bemærkes, at regnskabet og redegørelser i denne sagsfremstilling vises i den nye udvalgsstruktur, da eventuelle tiltag omkring afvigelser i 2021 skal håndteres i det nye udvalg.
Regnskab 2021 for Børne- og Familieudvalgets område viser et samlet budget på 777,7 mio. kr. og et samlet forbrug på 783,3mio. kr. I alt blev resultatet dermed et merforbrug på 5,7mio. kr.
Områder med mindreforbrug var Dagtilbud til børn med 4,3mio. kr. og Borgerservice og ydelser med 1,8 mio. kr. I modsat retning trak et merforbrug på Børne- og Familieområdet med 7,3 mio. kr., Skoler og uddannelse med 4,5 mio. kr.

Bemærkninger til afvigelser på de enkelte aktivitetsområder fremgår nedenfor.
SKOLER OG UDDANNELSE:
Nettoforbruget blev 4,5 mio. kr. større end budgetteret.
Nettotallet dækker over et merforbrug på de kommunale skoler med 4,7 mio. kr., skolernes fælles konti med 3,6 mio. kr., samt på ungdomsuddannelser med et mindreforbrug på 2,9 mio. kr. Yderligere et mindreforbrug på pædagogisk Psykologisk Rådgivning med 1,0 mio. kr.
De kommunale skoler har et merforbrug på 4,7 mio. kr., som primært skyldes øget antal af specialelever, som påvirker den økonomiske ramme på almen skoledrift. Presset grundet stigende antal specialelever og områdets demografiregulering påvirker skolernes budget ift. lovmæssige opgaver på undervisningsområdet. Yderligere har der været en netto merudgift til Covid-19 på 0,5 mio. kr. Samtidigt har skolerne haft en øget udgift til energiforbrug på 0,4 mio. kr. sammenlignet med 2020 regnskabet. Disse øgede udgifter til faste bygningsudgifter medfører en lavere elevtildeling på almen og specialområdet.
Skolernes fælleskonti udviser et merforbrug på 3,6 mio. kr., som primært skyldes politisk beslutning om finansiering til minimumstildeling (3,1 mio. kr.). Yderligere er der et merforbrug på Special SFO kørsel på 0,7 mio. kr. grundet nye forudsætninger for §41 bevillinger på Socialområdet.
Øvrige ungdomsuddannelser udviser et mindreforbrug på 2,9 mio. kr., som primært skyldes færre elever på Forberedende Grund Uddannelse (FGU) og Erhvervs Grund Uddannelse (EGU) end antaget i budgettet med henholdsvis 2,4 mio. kr. og 1,1 mio. kr. I modsat retning trækker et merforbrug på Kommunikationscenter og Særligt tilrettelagt Ungdomsuddannelse (KCT/STU) grundet øget elevtilgang.
På Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) blev nettoforbruget 1,0 mio. kr. mindre end budgetteret. Mindreforbruget dækker primært over projekter, som overføres til budget 2022.
BØRN OG FAMMILIEOMRÅDET:
Nettoforbruget blev 7,3 mio. kr. større end budgetteret.
På anbringelsesområdet er der et merforbrug på 3,5 mio. kr. 2,1 mio. kr. heraf består af et merforbrug vedrørende opholdssteder. Antallet af børn på opholdssteder er steget med 1,1 helårsperson i forhold til året før, og disse anbringelser koster i gennemsnit 0,8 mio. kr. om året. Derudover er det et merforbrug på 1,2 mio. kr. på Døgninstitutionen Kronborg, som skyldes et overført underskud fra året før samt en langtidssygemelding. Der er et merforbrug vedrørende plejefamilier på 0,7 mio. kr. Antallet af børn i plejefamilie er faldet 1,3 helårspersoner i forhold til året før, men den gennemsnitlige udgift per anbringelse er steget, hvilket bevirker en stigning i udgifterne.
På de forebyggende foranstaltninger er der et merforbrug på 2,6 mio. kr. 0,7 mio. kr. skyldes et overført underskud fra året før. Derudover er der et merforbrug på 0,7 mio. kr. vedrørende de interne tilbud Aadalen og Huset, som også skyldes et overført underskud samt en større tilgang til Kontaktpersonsordningen. Der er et merforbrug på 0,5 mio. kr. på tabt arbejdsfortjeneste og merudgifter, og resten af merforbruget ligger på øvrige områder.
DAGTILBUD TIL BØRN:
Nettoforbruget blev 4,3 mio. kr. mindre end budgetteret.
Nettotallet dækker over et mindreforbrug på Dagplejen på 2,2 mio. kr., et mindreforbrug på Fælles formål på 1,9 mio. kr., et mindreforbrug på Friplads på 1,7 mio. kr., et mindreforbrug på Private pasningsordninger på 0,9 mio. kr. samt en merindtægt på Forældrebetaling på 0,3 mio. kr.
I modsat retning trak et merforbrug på Daginstitutionerne på 2,7 mio. kr.
På Dagplejen dækker mindreforbruget hovedsagelig over, at der blev passet færre børn i Dagplejen end budgetteret, mens merforbruget i Daginstitutionerne dækker over, at der blev passet såvel flere 0–2 årige børn samt flere 3–5 årige end budgetteret. Mindreforbruget på Fælles formål dækker over projekter med ekstern finansiering. Beløbet overføres til brug i 2022.
BORGERSERVICE:
Nettoforbruget blev 1,8 mio. kr. mindre end budgetteret.
Nettotallet dækker primært over færre udgifter til boligydelser til pensionister og almindelig boligsikring, hvor der er et mindreforbrug på 1,3 mio. kr. Yderligere er der mindreforbrug på personlige tillæg og flexhandicapkørsel inkl. andre sundhedsudgifter.
Redegørelser for over- og underskud som overstiger de fastsatte grænser:
Kommunalbestyrelsen behandlede på deres møde den 29. marts 2022 en sag, hvor det blev besluttet, at der overføres en del af 2021-regnskabets overskud og underskud til 2022. Sagen følger med få undtagelser Kommunens generelle regler for overførsel mellem regnskabsår, og overførslen omfatter derfor som hovedregel alle institutions- og afdelingskonti, mens konti til bl.a. indkomstoverførsler er undtaget for overførslen.
For udvalgets område bliver der i alt overført et underskud på 6,7mio. kr.
Overførselsreglerne indebærer, at den enkelte budgetansvarlige ikke må oparbejde et underskud på mere end 5% af sit budget og inden for det enkelte aktivitetsområde. Sker det alligevel, skal vedkommende redegøre for baggrunden for underskuddet og for sin plan for dets afvikling.
For overskud skal der redegøres for baggrunden, hvis overskuddet overstiger 5%.
Regnskabsresultatet for 2021 betyder, at i alt 2budgetansvarlige, inden for udvalgets område, har skullet redegøre for underskud over 5%, mens 0 budgetansvarlige har skullet redegøre for overskud over 5%.
De budgetansvarliges redegørelser fremgår af det tilknyttede bilag.