Kommunerne har pr. 1. januar 2020, på baggrund af Aftale om en forenklet beskæftigelsesindsats af august 2018, fået større frihed til at tilrettelægge beskæftigelsesindsatsen efter den enkelte borgers behov.
Den øgede kommunale frihed følges af en styrket opfølgning på kommunernes indsats. Formålet er at skærpe fokus på de kommuner, der ikke formår at forvalte den nye frihed i overensstemmelse med intentionerne om, at der skal gives en aktiv indsats til borgerne. Disse kommuner kan underlægges et skærpet tilsyn og i yderste konsekvens blive sat under administration.
Kommunernes indsats bliver fulgt ved hjælp af et resultatmål og to fokusmål, som kommunerne gerne skal leve op til. Resultatmålet danner samtidigt grundlag for en benchmark, mens fokusmålene vedrører kommunens beskæftigelsesindsats i form af hhv. tilbud og samtaler til borgere med lang ydelsesvarighed.
Resultatmål (benchmark)
Resultatmålet følger Beskæftigelsesministeriets benchmarkingmodel, som sammenligner kommunens andel på offentlig forsørgelse (ydelsesgrad) med det niveau, kommunen kan forventes at have på baggrund af kommunens rammevilkår. En kommune opfylder resultatmålet, når kommunens faktiske andel på offentlig forsørgelse er mindre end kommunens forventede andel på offentlig forsørgelse.
Kommunens rammevilkår omfatter omkring 300 forklarende faktorer, som beskriver sammensætningen af borgere i kommunen og det lokale arbejdsmarked. På den baggrund benchmarkes kommunernes resultater på tværs af forskellige rammevilkår.
Den nyeste benchmarking er baseret på 2021 og har fokus på:
- Kontanthjælp, uddannelseshjælp, selvforsørgelses- og hjemrejseydelse samt overgangsydelse, revalidering og forrevalidering, ledighedsydelse og ressourceforløb
- Sygedagpenge og jobafklaringsforløb
I bilag 1 ses alle kommuners samlede resultat og placering på ranglisten. Nedenfor ses Thisted Kommunes samlede resultat samt resultaterne på de enkelte områder i forhold til forventet og faktisk antal og andel fuldtidspersoner på offentlig forsørgelse.

Kilde: Jobindsats.dk
Som det fremgår af tabellen ovenfor, klarer Thisted Kommune sig væsentlig bedre på sygedagpengeområdet og kontanthjælpsområdet, mens tallene på dagpengeområdet er en anelse dårligere end forventet.
Thisted Kommune er samlet set nr. 16 på ranglisten med 0,3 procentpoint færre på offentlig forsørgelse end forventet på baggrund af kommunens rammevilkår - og opfylder dermed resultatmålet. Til sammenligning blev Thisted Kommune ved forrige opdatering nr. 27, før det nr. 39 og før det nr. 53. Der ses således en kontinuerlig forbedring over de seneste år.
Fokusmål
Fokusmålene vedrører som bekendt kommunens beskæftigelsesindsats i form af hhv. tilbud og samtaler.
Fokusmål 1 – Tilbud: Den gennemsnitlige andel af personer med et ydelsesforløb af mindst 12 måneders varighed, der ikke har modtaget mindst ét aktivt tilbud eller minimum 6 ugers / 225 timers beskæftigelse de seneste 12 måneder, skal være større end 80 %.
Fokusmål 2 – Samtaler: Den gennemsnitlige andel af personer med et ydelsesforløb af mindst 12 måneders varighed, som har modtaget færre end fire samtaler de seneste 12 måneder, skal være større end 80 %.
Fokusmålene opgøres som et simpelt løbende gennemsnit for den månedlige andel i løbet af de seneste 12 måneder. Ved udvælgelsen af kommuner til skærpet tilsyn, vil det være på baggrund af opfyldelsen af fokusmål for perioden 1. januar til 31. december. I 2021 har gennemsnittet for Thisted Kommune været på 87,9 % for tilbud og 98 % for samtaler.
Alt i alt klarer Thisted Kommune sig altså flot i både resultat- og fokusmål, hvorfor vi (sammen med 24 andre kommuner) er kategoriseret som en “inspirationskommune” af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Kommuner, der omvendt ikke har opfyldt hverken resultatmål og fokusmål i 2021, er i risiko for skærpet tilsyn.