På udvalgsmøde den 5. oktober 2021 blev daværende Erhvervs-, Arbejdsmarkeds- og Kulturudvalg orienteret om, at Socialmedicinsk Enhed i Region Nordjylland (SME) har søgt Den A.P. Møllerske Støttefond om økonomisk støtte til – i samarbejde med Jammerbugt, Morsø, Thisted og Vesthimmerland Kommune samt rådgivningsfirmaet, DISCUS – at afprøve en kombineret og forebyggende uddannelses-/beskæftigelses- og sundhedsindsats for unge (18-30 år) med depression, angst og stress.
Den A.P. Møllerske Støttefond har imødekommet SME’s ansøgning og bevilliget 6 mio. kr.
Formålet med IBBU Nord er at øge livsmestring og trivsel, så de unges mulighed for at påbegynde og fuldføre uddannelse eller beskæftigelse bedres. Midlerne skal anvendes til en integreret uddannelses-/beskæftigelses- og sundhedsindsats, hvor sundhedsfaglig screening, udredning og behandling flyttes ud og integreres med kommunens ungeindsats. Der placeres en Care manager i jobcentret, som, i sparring med SME’s specialistpsykolog, støtter de unge, der ikke har adgang til de offentlige psykiatriske tilbud, men som har brug for psykiatrisk støtte. Selve indsatsen består af en:
- Uddannelses-/beskæftigelsesindsats, der afklarer den unges ønsker og muligheder, og der igangsættes understøttende tilbud til den unges vej til uddannelse eller job
- Behandlingsindsats, der lægger en behandlingsplan, hvor målet er symptomreduktion.
Det integrerede samarbejde koordineres og planlægges på trepartsmøder med deltagelse af den unge, en ungerådgiver samt care manageren.
De 4 kommuner visiterer hver 50 unge, som tilbydes IBBU-indsatsen. Det er blandt andet målet, at en stor andel af de unge har forbedret deres udsatte-situation markant og i højere grad klarer sig uden at gøre brug af sociale velfærdsydelser. Projektet bidrager desuden til større viden om, hvordan en psykiatrisk indsats integreres i jobcenterindsatsen for udfordrede unge.
Der samarbejdes med et tilsvarende projekt i Region Midtjylland, der blev igangsat i januar 2021, som foreløbigt har vist gode perspektiver.
Projektet indledtes i januar 2022, og varer 2 år og 8 måneder. Hvis projektet indfrier de forventede resultater, har Erhverv og Beskæftigelse allerede nu indgået aftale med SME om forankring af et videre samarbejde, efter projektet er afsluttet. Projektet kan desuden potentielt udvides til andre af afdelingens målgrupper samt til andre institutioner som et forebyggende tiltag.