Dejligt at kunne gøre rent i mit eget hjem

Mor og datter er asylansøgere, men har fået mulighed for at flytte i egen bolig uden for asylcentret – det gør hverdagen lidt mere ”normal”, synes de.

MS og hendes datter bor nu i eget rækkehus, tæt på asylcentret

- Vi har boet på centret i to år og tre måneder, og vi har ventede et år og otte måneder inden vi fik lov til at flytte til huset her. Det er bedre for os – skolen er tættere på, og vi er stadig i Hanstholm.

MS kom til Danmark for tre år siden. Hun var på flugt fra en region, hvor nabolandene altid strides, og samtidig havde hun en ex-mand, hun skulle langt væk fra. Med sig havde hun datteren på den gang 12 år, og via Sandholmlejren kom den lille familie til Hanstholm Asylcenter.

- Jeg ville gerne have, at vi kom ud og boede i vores eget hjem, mens vi ventede på, at vores asylsag blev behandlet. Personalet på asylcentret er som min familie, og der er nogen familier, vi har kendt længe og er tæt knyttet til. Men der kommer og går mange mennesker på sådan et center, og for eksempel er vi ikke lige enige om, hvor hygiejnisk man skal være, griner MS - der gerne indrømmer, at hun lider af rengørings-mani.

- Jeg elsker vores hus. Her kan jeg gøre rent og få det, som jeg synes, det skal være. For nylig besluttede jeg, at hanebjælkerne under loftet skulle gøres rent. Så måtte jeg jo låne en høj stige på centret, så jeg kunne komme derop, fortæller MS og smiler.

Drømmer om uddannelse

Mor og datter er flyttet i et lille to-etagers rækkehus i Hanstholm, tæt på asylcentret og den danskundervisning, MS kæmper med. Når hovedet er fyldt med frygt for, at man bliver sendt hjem, er det svært at koncentrere sig. Men i huset er der ro. Her kan datteren på 15 år tage klassekammerater med hjem, hvis hun har lyst. Hun går i dansk folkeskole og taler et fint dansk.

Og hun har for længst fået danske veninder, som hun laver nøjagtigt det samme med, som alle andre teenagepiger laver.

MS, der er uddannet sygeplejerske, er klar over, at chancerne for at få asyl ikke er de bedste. Familien har allerede fået afslag en gang. Men familien håber stadig – og hun drømmer om at få mulighed for at læse til læge.

Fakta om asylansøgere med egen bolig
Har man som asylansøger boet i Danmark i mere end seks måneder, kan man søge om at flytte i lejebolig udenfor asylcentret. I Thisted Kommune bor 18 familier/asylansøgere i lejeboliger, heraf 13 i Hanstholm.