Bedste venner i Vestervig

PK på 15 år og BMH på 17 er glade for at bo på bor på Børnecentret Vestervig. De drømmer om at studere i Danmark, og lige nu lærer de dansk i centrets interne skole.

PK og BHM bor på Børnecenter Vestervig

Det er morgen på Børnecenter Vestervig. De omkring 40 u-ledsagede unge flygtninge mellem 13 og 18 år, der bor her lige nu, er som alle andre teenagere – de er ikke så kvikke om morgenen. Personalet har stillet the og boller frem, og en efter en kommer de unge listende for at få en bolle med smør, inden de bliver hentet af skolebussen.

Det er ikke alle, der når at få morgenmad. 17-årige BMH skal lige nå at få sat hår. Det er vigtigere. Heller ikke PK på 15 år når morgenmaden – hun er en af de sidste, der når at komme med bussen til centrets interne skole, der ligger i Stagstrup, 22 kilometer fra centret. Her har man lokaler i en nedlagt folkeskole, og centrets lærere tager imod de unge.

I PK’s og BMH’s klasse træner de danske forholdsord. BMH, der kun har været i Danmark i godt tre måneder, er ikke helt med – det er svært at følge med, når man heller ikke er så god til engelsk. Hans sidekammerat, derimod, har helt styr på forholdsordene. PK, der er eneste pige i klassen, siger ikke noget – men i virkeligheden er hun nok den, der er bedst til dansk.

Hun er bare genert, når der er fremmede i klassen.

Det er trygt at bo på børncentret i Vestervig

Trygt at bo på centret

PK har været i Danmark i godt et år.

- Jeg er glad for at bo på Børnecentret! Personalet er super søde og passer godt på os, og hvis der er nogen, der får hjemve eller bliver kede af det, er de gode til at støtte os, fortæller PK og fortsætter:

- Vestervig er en lille by, men det er okay.

- Jeg har fået mange venner her, og vi gør mange ting sammen på centret; spiser sammen, lytter musik – vi har også været til fodboldkamp i Holstebro, fortæller hun, og BMH fortsætter:

- Alle er venner på centret. Det er et godt sted at bo! Danmark er et godt sted at være. Der er trygt, og man behandler hinanden med respekt.

Han ved allerede, at han sandsynligvis får lov til at blive i Danmark, for han har fået en forhåndsgodkendelse og skal nu vælge den kommune, han gerne vil bo i. Og så vil han gerne studere. Men foreløbig har han lige en kamp, der skal overstås: Kampen med de danske forholdsord.